جمعه 10 فروردین 1403 - Friday 29 March 2024

پشت‌پرده‌ غول‌های کنکور که دود از سرتان بلند می‌کند / پشت کنکوری‌های ۵۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومانی

پشت‌پرده‌ غول‌های کنکور که دود از سرتان بلند می‌کند / پشت کنکوری‌های ۵۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومانی
درمجموع گردش مالی مؤسسات کنکوری ۴۰ الی ۵۰ هزار میلیارد تومان عنوان‌شده است و این در حالی است که تمام بودجه وزارت آموزش‌وپرورش امسال ۵۶ هزار میلیارد تومان بوده است!

گردش مالی مؤسسات کنکوری حدود ۴۰ الی ۵۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود این در حالی است که طبق لایحه بودجه ۹۹ درآمد دولت از محل صادرات نفت ۴۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود، یعنی گردش مالی این مؤسسات که می‌توان ادعا کرد نقش پررنگی در ایجاد مافیای کنکور دارند برابر با فروش یک سال نفت کشور است!

مسئله قابل‌تأمل آنجاست که این مؤسسات و انتشارات کنکوری با گردش مالی کلان ذکرشده، طبق قانون از پرداخت مالیات معاف‌اند!

طبق بند (ل) ماده ۱۳۹ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم فعالیت‌های انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری از پرداخت مالیات معاف شده‌اند. در این قانون فعالیت انتشاراتی، مجموعه فعالیت‌های عرضه‌شده در فرآیند تولید فکری، فنی، پخش و فروش کتاب به‌صورت مکتوب و الکترونیکی تعریف‌شده است. در این صورت همه ناشران کتاب از پرداخت مالیات معاف می‌شوند حتی انتشاراتی با درآمد‌های میلیاردی مانند ناشران کتاب‌های کنکور که این روز‌ها اکثر بیلبورد‌های شهر و تبلیغات صداوسیما را به خود اختصاص داده‌اند.

قبولی در کنکور فقط با ۱۰ میلیون تومان ناقابل!

در ایران بیش از ۹۰ موسسه و انتشارات کتب کنکوری وجود دارد که برخی از این مؤسسات مانند گاج، قلم چی، خیلی سبز، مبتکران و … کارتل‌های اقتصادی عرصه آموزش ایران محسوب می‌شوند. این انتشارات علاوه بر نشر کتب کمک آموزشی در قالب مؤسسات غیرانتفاعی کنکوری نیز فعالیت دارند. نکته قابل‌توجه آنجاست که مؤسسات و آموزشگاه‌های غیرانتفاعی نیز از پرداخت مالیات معاف شده‌اند! به این صورت هرساله با تبلیغات گسترده، میلیارد‌ها تومان بدون پرداخت یک ریال مالیات به جیب این مؤسسات و ناشران آن می‌رود!

فارغ از آن‌که این انتشارات از نام کنکور فراتر رفته و از مقطع ابتدایی تا متوسطه کتاب‌هایی با عناوین مختلف مانند کتاب کار، عیدانه، تابستانه، خودآموز، تیزهوشان و… تألیف کرده‌اند اگر صرفا روی دوره‌ی متوسطه متمرکز شویم و از درآمد حاصل از فروش کتب مقاطع دیگر چشم‌پوشی کنیم، مجموع هزینه کتاب‌های آموزشی این مؤسسات در رشته‌های تخصصی ریاضی و تجربی فقط در دوره‌ی پیش‌دانشگاهی برای یک دانش‌آموز از هشت‌صد هزار تا دو میلیون تومان برآورد می‌شود. حال اگر هزینه آزمون‌های آزمایشی این مؤسسات را هم به این مبلغ اضافه کنیم این هزینه به یک میلیون و پانصد هزار تا سه میلیون تومان افزایش خواهد یافت.

علاوه بر آن هزینه کلاس‌های تست، مشاوره‌های تحصیلی، همایش‌ها و سمینار‌هایی تحت عنوان جمع‌بندی دروس و… که تحت برند این مؤسسات فعالیت می‌کنند اگر در این هزینه‌ها بگنجانیم مجموعاً به‌طور متوسط هر دانش‌آموز باید ۵ تا ۱۰ میلیون تومان برای تمامی دروس هزینه کند!

برابری گردش مالی مؤسسات کنکوری با بودجه وزارت آموزش‌وپرورش!

بر اساس اعلام سازمان سنجش در سال ۹۸ داوطلبان کنکور سراسری یک میلیون و صد و هجده هزار و هفتصد و نود و سه نفر بوده‌اند. اگر برای رقابت در آزمون کنکور هزینه میانگین تقریبی را ۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان در نظر بگیریم، می‌توان درآمد بیش از ۱۱ هزارمیلیاردی را از کنکور برآورد کرد. ضمن آن‌که بر اساس ادعا‌های صورت گرفته گردش مالی سالیانه این مؤسسات در بخش کتاب‌های کمک‌درسی نیز ۲۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان است. درمجموع گردش مالی مؤسسات کنکوری ۴۰ الی ۵۰ هزار میلیارد تومان عنوان‌شده است و این در حالی است که تمام بودجه وزارت آموزش‌وپرورش امسال ۵۶ هزار میلیارد تومان بوده است!

با احتساب مالیات ۱۵ درصدی این مؤسسات در صورت عدم معافیت، موظف به پرداختِ مالیاتیِ سالانه ۶٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان می‌باشند ضمن آن‌که ثبت‌نام داوطلبان کنکور سراسری در چند سال اخیر با سیر صعودی همراه بوده است، عاملی که قطعا در سود بیشتر مؤسسات کنکوری اثرگذاری بالایی دارد؛ به‌این‌ترتیب هرساله گردش مالی این مؤسسات با افزایش داوطلبین کنکور نیز بیشتر می‌شود.

معافیت مالیاتی سؤال‌برانگیز مدارس و مؤسسات غیرانتفاعی

علاوه بر معافیت مالیاتی انتشاراتی‌ها که بیشترین سود آن به جیب مافیا و انتشارات کتب کنکوری می‌رود مدارس و آموزشگاه‌های غیرانتفاعی با درآمد‌های غیر شفاف نیز از پرداخت مالیات معاف‌اند. ارتباط این مؤسسات غیرانتفاعی به موضوع معافیت مالیاتی انتشارات کنکوری آنجاست که طبق اطلاعات به‌دست‌آمده بیش از ۸۰۰ آموزشگاه غیرانتفاعی در تهران وجود دارد که ۶۵ درصد آن‌ها درزمینهٔ کنکور فعالیت دارند.

با توجه به نام و برند این آموزشگاه‌ها در سطح شهر می‌توان ادعا کرد بسیاری از ناشران مطرح کتب کنکوری و کمک‌آموزشی به ساخت مؤسسات و مدارس غیرانتفاعی روی آورده‌اند. مسئله‌ای که معافیت مالیاتی مدارس و آموزشگاه‌های غیرانتفاعی با درآمد‌های نجومی را سؤال‌برانگیزتر می‌کند!

از محمد خاتمی تا کاظم قلم چی!

سال گذشته بود که لیست مدارس گران‌قیمت تهران منتشر شد، مدارس به‌اصطلاح غیرانتفاعی که اکثرا منصوب به سیاستمداران راست و چپی است؛ همچنین نام ناشران مطرح کتب کنکوری مانند قلم چی نیز در این لیست پرخرج و حاشیه دیده می‌شود!

بر اساس این لیست میزان مبلغ دریافتی برای دوره‌ی پیش‌دانشگاهی در این مدارس از ۲۲ تا ۳۷ میلیون تومان تخمین زده می‌شود.

حال اگر متوسط تعداد دانش آموزان یک مدرسه را ۱۵۰ نفر در نظر بگیرم سود نهایی یک مدرسه غیرانتفاعی بیش از ۵٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان خواهد بود. این در حالی است که برخی از این مدارس سالانه ۳۰۰ دانش‌آموز جذب می‌کنند؛ به عبارتی گردش مالی سالیانه برخی از این مؤسسات و مدارس غیرانتفاعی بیش از ۳۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان است.

به‌طورکلی ۱۰ موسسه بزرگ آموزش و نشر کتب کنکور در کشور وجود دارد که برخی از آن‌ها علاوه بر سرمایه‌گذاری در حوزه‌ی نشر به تأسیس مدارس غیرانتفاعی نیز روی آورده‌اند. به این صورت گردش مالی سالانه این مؤسسات از مجموع درآمد فروش کتب و مدارس غیرانتفاعی بیش از ۵۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان خواهد بود.

با توجه به مخالفت دولتمردان برای اصلاح این قانون و سود کلان آموزشگاه‌های غیرانتفاعی و انتشارات کتب کنکوری این سؤال مطرح می‌شود چه کسانی از معافیت این مدارس و مؤسسات سود می‌برند و ذینفع خواهند بود؟! آیا باید ارتباطی میان سرمایه‌گذاری سیاستمداران و معافیت مالیاتی مدارس خصوصی قائل شد؟! آیا مافیای کنکور آن‌قدر قدرتمند و ریشه‌دار است که علاوه بر جلوگیری از حذف کنکور می‌تواند مانع حذف معافیت مالیاتی بی‌ضابطه فرهنگی شود؟!

تهدید به قیام برای اصلاح یک قانون!

در روز‌های اخیر که موضوع چالش‌برانگیز اصلاح قانون معافیت‌های مالیاتی فرهنگی و هنری مطرح شد برخی دولتمردان و سلبریتی‌ها با این مغلطه که اهالی فرهنگ و هنر درآمد‌های ناچیز دارند و مستحق معافیت‌اند به مخالفت علنی با اصلاحیه قانون معافیت‌های مالیاتی پرداختند و حتی برخی تهدید به قیام کردند! درصورتی‌که مطالبه مردمی اصلاحیه این قانون با ایجاد سقفی معقول برای معافیت مالیاتی است همان‌طور که برای عامه مردم حقوق زیر سه میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف‌اند نه

حقوق‌های نجومی چند صدمیلیونی و میلیاردی!

لازم به ذکر است در پیش‌نویس لایحه بودجه ۹۹ حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان درآمد ناشی از اصلاح قانون معافیت‌های مالیاتی فرهنگی، هنری و مناطق آزاد در نظر گرفته‌شده بود که تمامی این پیشنهاد‌ها توسط رئیس سازمان برنامه‌وبودجه و هیات وزیران از دستور کار خارج شد!

درهرصورت مخالفت دولت با اصلاح این قانون بیش از آن‌که به نفع عامه مردم باشد تنها موجب فربه‌شدن برخی سلبریتی‌ها و ناشران و مافیای کنکوری خواهد شد.

منبع : snn.ir

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *