پنجشنبه 06 اردیبهشت 1403 - Thursday 25 April 2024

اخبار داغ

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان؛ اعلام پیروزی تکرار بحران

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان؛ اعلام پیروزی تکرار بحران

تهران- ایرنا-سفیر سابق ایران در افغانستان می گوید: اعلام پیروزی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قبل از اعلام نتایج از سوی کمیسیون انتخابات این کشور می تواند شرایط بحرانی این کشور را تشدید و مانع وحدت و یکپارچگی ملت افغانستان شود.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «اشرف غنی» رئیس جمهور کنونی افغانستان و «عبدالله عبدالله»، رئیس اجرایی افغانستان که هر دو نامزد این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بودند قبل از اعلام نتایج قطعی از سوی کمیسیون مستقل انتخابات این کشور اعلام پیروزی کردند. اعلام پیروزی این دو نامزد در حالی است که کمیته مستقل انتخاباتی افغانستان در حال جمع‌آوری آراء انتخابات است. اگر هیچ یک از نامزدها نتوانند نصف به علاوه یک آراء را بدست آورند دو کاندیدای برتر برای رقابت به دور دوم انتخابات می‌روند.

عبدالله عبدالله  در یک نشست خبری در کابل گفت: آراء ما در این انتخابات بالاتر است و انتخابات به دور دوم نمی‌رود. «امرالله صالح»، از  همراهان انتخاباتی اشرف غنی،  نیز قبل از آن گفته بود که غنی در دور اول انتخابات پیروز شده است. غنی و عبدالله در انتخابات سال ۲۰۱۴ نیز رقیب اصلی یکدیگر بودند که اختلاف بین آنها ماه‌ها افغانستان را درگیر بحران کرد و هر دو نامزد یکدیگر را به تقلب متهم کردند. سرانجام با مداخله آمریکا و دستیابی به توافق برای تقسیم قدرت میان این دو، بحران فروکش کرد.

رئیس اجرایی کمیسیون انتخاباتی، روز دوشنبه ۸ مهر ماه اعلام کرد: هیچ یک از نامزدها حق ندارند قبل از اعلام نتایج انتخابات، خود را فرد پیروز معرفی کنند. نتایج اولیه انتخابات روز ۲۷ مهر ماه  اعلام می‌شود. تعداد دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در این انتخابات رای دادند. این در حالی است که بیش از ۹ میلیون نفر برای شرکت در رای گیری ثبت‌نام کرده بودند.

با توجه به  برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پژوهشگر ایرنا با «ابوالفضل ظهره وند» سفیر سابق ایران در افغانستان به گفت و گو پرداخت.

استقبال سرد مردم از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

ظهره وند در ابتدای این مصاحبه اظهار داشت:تعداد افراد شرکت کننده در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نسبت به دور گذشته کمتر بوده است. بخشی از مشارکت پایین مردم این کشور  به صلح آمریکایی ها  و طالبان مربوط است، زیرا  این مذاکرات تاثیر مستقیم در فضای سیاسی افغانستان گذاشت. آمریکا و طالبان بر این باور بودند که  صلح در افغانستان  مقدم بر برگزاری  انتخابات است. به همین دلیل ستادهای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تاچند روز قبل از انتخابات فعال نبودند و بودجه که باید  از سوی آمریکا در اختیار دولت قرار می گرفت پرداخت نشد.

وی افزود: عامل دیگر در استقبال سرد مردم این کشور از انتخابات، تهدیدی بود که  از طرف گروه طالبان بر جامعه افغانستان سایه انداخت. این گروه  با فضای ایجاد رعب و وحشت شرکت در  انتخابات را مساوی با کشته شدن اعلام کردند. در پنج سال گذشته  حداکثر شرکت کنندگان   ۵ میلیون نفر بودند که البته حجم  گسترده ای از تقلب را نیز شاهد بودیم ضمن اینکه افراد می توانستند با چندین شناسنامه حضور پیدا کنند و زنان نیز مشارکت خیلی کم داشتند، اما امسال انتخابات منظم تری  برگزار شد و استفاده از دستگاه بیومتریک  نیز به شفافیت بیشتر این دور از انتخابات کمک کرد.

اگر انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان  به دور دوم کشیده شود میزان مشارکت گسترش پیدا می کند. در این دور از انتخابات نیروهای امنیتی افغانستان نشان دادند که می توانند در برقراری نظم و آرامش در این کشور موفق عمل کنند، زیرا  طالبان با بزرگ نمایی  سعی کرد نشان دهد که از برگزاری انتخابات جلوگیری می کند، امادر واقع ادعای بیش نبود و اقدامات تروریستی طالبان نتوانست مانع حضور و مشارکت مردم شود.

سفیر سابق ایران در افغانستان اظهار داشت: در چنین شرایطی، برگزاری انتخابات در افغانستان پیروزی  برای مردم، نیروهای نظامی و امنیتی  این کشور  و شکستی برای طالبان و آمریکا است. خطر عمده در این شرایط به اعلام مواضع دو کاندیدا  قبل از اعلام نتایج تا قبل از ۲۷ مهر ماه بر می گردد و این یک تهدید جدی برای آینده افغانستان است. اگرنامزدها  مواضع  اخیر خود را تعدیل نکنند شرایط افغانستان در وضعیت بحرانی قرار می گیرد و همانند گذشته  شخص «جان کری» وزیر امور خارجه سابق آمریکا وجود ندارد که با فرمول ساختگی برای حل بحران انتخابات  وساطت کند. نامزدهای کنونی برای نجات  آینده مردم افغانستان باید از خود گذشتگی  نشان دهند و گرنه  نقش بازیگرانی همانند طالبان و آمریکا در افغانستان پررنگ می شود و باعث تصدی بحران به کل جامعه افغانستان می شود. یکپارچگی ملت افغانستان مهمتر از ریاست در ارگ  ریاست جمهوری کابل است.

وی افزود: هنوز پیروز قطعی انتخابات مشخص نیست و به احتمال زیاد به دور دوم کشیده می شود و  این یک پیچ خطرناک تاریخی برای افغانستان است. حضور دو میلیونی مردم در این دور از انتخابات نشان داد که ۲۰درصد مردم در این دور شرکت کردند و خواهان این هستند که قدرت های خارجی دوباره قدرت را در این کشور در دست نگیرند.

طالبان؛ تحریم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

ظهره وند با  اشاره به تحریم انتخابات از سوی طالبان بیان داشت:مردم اگر از ترس فضای امنیتی در انتخابات شرکت نکردند دلیل بر تایید طالبان نیست. این موضوع هیچ  کدام از جنبه های منفی طالب  را کم نمی کند. طالبان مدعی اند که از سوی جامعه افغانستان مورد تایید هستند می توانند با معرفی نامزد در انتخابات ریاست جمهوری شانس خود امتحان کنند. «گلبدین حکمتیار» از مخالفان دولت افغانستان با کنار گذاشتن سلاح از طریق ساز وکار دموکراتیک  وارد ساختار سیاسی جامعه افغانستان شد. انتخابات فرصتی بزرگ برای طالبان بود تا شانس پذیرش خود از سوی جامعه افغانستان محک بزنند در حالی که برنامه طالبان این نیست  مقامات افغان  باید با بصیرت و هوشمندی این وضعیت  را مدیریت کنند.

شخصیت های برجسته افغانستان همانند «حامدکرزی» رئیس جمهور سابق و «محمداسماعیل خان» سیاستمدار و «یونس قانونی» رئیس مجلس سابق  هم مسئولیت تاریخی دارند و  باید در این برهه حساس افغانستان نقش فعالی را ایفا کنند، زیرا ادامه بحران  در این کشور با حضور آمریکایی ها در طول این ۱۸سال بی ثباتی را تشدید می کند. تنها نخ باقی مانده ساختار سیاسی کنونی افغانستان است که می تواند  وحدت سرزمینی در این کشور را به وجود آورد. در نبود  همین ساختار سیاسی، کشور در خلاء خاصی قرار می گیرد که جولانگاه  گروه های تروریستی مختلف می شود. اگر افغانستان از این عرصه  موفق بیرون  نیایید مذاکرات بین الافغانی تاثیری در روند صلح این کشور ندارد.

ظهره وند در پایان این مصاحبه با توجه به عنصر قومیت در ساختار سیاسی افغانستان اظهار داشت: اشرف غنی و عبدالله عبدالله اگر دلسوز افغانستان هستند  باید شرایط امروز  را مدیریت کنند. مفاهمه ای بین خودشان انجام دهند  و از موضع خود عدول نکنند. منازعات قومی در افغانستان مسبوق به سابقه است مشکل  عمده این است که عنصر مذهبی  علاوه بر قومیت در اختلافات دخیل شود و این بسیار خطرناک است. باید  از این وضعیت عبور کنند پیروز بودن مهم نیست بلکه یکپارچگی و حفظ وحدت ملی افغانستان مهم است دولتمردان افغان باید از این فرصت طلایی استفاده کنند و نگذارند جامعه افغانستان دستخوش جنگ های داخلی شود.

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *