پنجشنبه 06 اردیبهشت 1403 - Thursday 25 April 2024

سخنان موافقان و مخالفان طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی

سخنان موافقان و مخالفان طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی

سرویس داخلی ” رواپرس ” :

در جریان بررسی کلیات طرح یک فوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در مورد استانی شدن انتخابات در صحن علنی امروز چهارشنبه (۱۹ دی ماه) مخالفان و موافقان اظهاراتی را مطرح کردند.

براین اساس ابتدا نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در مخالفت با کلیات طرح یک فوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس در مورد استانی شدن انتخابات، گفت: مطابق اصل ۶۲ قانون اساسی شرایط انتخاب شوندگان، انتخاب کنندگان و کیفیت انتخابات مشخص شده است، در ایران پس از مشروطه هم طی ۱۱۰ سال گذشته شیوه کنونی انتخابات برقرار بوده و براساس این شیوه تعداد نمایندگان در هر حوزه مشخص و حوزه‌های انتخابیه بر پایه میزان جمعیت مشخص تعیین شده است.

نماینده مردم ارومیه در مجلس ضمن تاکید بر اینکه برای تغییر انتخابات نباید حوزه‌های بزرگی، چون تهران را ملاک قرار داد، افزود: استانی شدن انتخابات مغایر روح قانون اساسی است و این رویه با حقوق ملت نیز مغایرت دارد و این در حالی است که جمهوری اسلامی بر مردم تکیه دارد.

وی تاکید کرد: با استانی شدن انتخابات تشکیلات حزبی در رأس قرار می‌گیرد در حالی که در کشور ما تشکیلات حزبی دچار نقصان است و با استانی شدن انتخابات پول، قدرت، زور و زر بر جامعه حاکم و مشکلات امنیتی و دسترسی مردم به نمایندگان افزایش می‌یابد، همچنین مشکلات قومیتی، گویشی و مذهبی ایجاد می‌شود.

قاضی پور با بیان اینکه هرچند نمایندگان به اولویت رسیدگی این طرح رأی دادند، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی و معیشت مردم در اولویت است. ما نوکر ملت هستیم اما نوکر احزاب و صاحبان پول و قدرت نیستیم و برای حفظ اسلام، قانون اساسی و خون بهای شهدا باید قانون بنویسیم. بر اساس قانون اساسی افراد از هر قوم و قبیله می‌توانند کاندیدا و به مجلس راه پیدا کنند، اما با این طرح محدودیت ایجاد می‌شود.

همچنین رمضانعلی سبحانی‌فر نماینده سبزوار در مخالفت با کلیات طرح مذکور گفت: این طرح در دوره‌های مختلف مجلس مطرح، اما رد شده است، در واقع تا زمانی که ساز و کار پاسخگویی به مردم توسط مرجع مشخص شفاف و روشن نشود و احزاب پاسخگو نباشند نمی‌توان چنین تغییری را در قانون ایجاد کرد.

نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین و خوشاب در مجلس تصریح کرد: وقت عمده نمایندگان برای پاسخگویی به مردم صرف می‌شود، اما با استانی شدن نمایندگان دیگر پاسخگو نخواهند بود، بر اساس سیاست‌های ابلاغی رهبری نیز نمایندگان شورا‌های محلی و مجلس باید به نوعی انتخاب شوند که از حداکثر شناخت از مردم برخوردار باشند.

وی ادامه داد: استانی شدن انتخابات سبب قطع حلقه ارتباطی با مردم می‌شود، همچنین نخبه کشی آغاز و کسانی به مجلس راه پیدا می‌کنند که صاحبان پول و قدرت هستند، از سوی دیگر انسجام و وحدت از بین می‌رود و اختلافات قومی و مذهبی افزایش می‌یابد، این طرح غیر جامع مشکل اصل (۷۵) نیز دارد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کرد: با این شیوه نمایندگان کانون‌های قدرت به مجلس راه پیدا می‌کنند و نمایندگان شهرستان‌ها و روستا‌ها دیده نمی‌شوند.

مجید کیان پور نماینده درود و ازنا هم یکی دیگر از مخالفانی بود که بیان کرد: نمایندگان موافق به تثبیت مسئولیت نماینده به استان و خروج از انحصار بخشی‌نگری توجه دارند در حالی که مفهوم اصل (۸۴) قانون اساسی موید همین موضوع است لذا ورود مجلس به اصلاح قانون بدون سرانجام است همان گونه بار‌ها این موضوع مطرح و رد شده است.

نمایندگان مردم درود و ازنا در مجلس تصریح کرد: دولت باید لایحه نظام جامع انتخابات را زودتر به مجلس ارائه کند، زیرا این اصلاح برش انتخابات مجلس و استانی شدن آن بدون توجه به تبلیغات استان و منابع مالی در نظر گرفته شده است.

وی افزود: با استانی شدن انتخابات هزینه انتخابات بالا و نامزد‌ها تنها با اتکا به شرایط مالی خاص می‌توانند در انتخابات شرکت کنند؛ از سوی دیگر رقابت محلی و مشارکت در حوزه‌ها تغییر و نمایندگان دیگر پاسخگو نخواهند بود. این موضوع با اصل (۳) و بند (۹) قانون اساسی نیز مغایرت دارد، زیرا افراد مشهور در سطح استان و ملی با این شیوه انتخاب می‌شوند و نخبگان از ارائه برنامه‌های خود محروم می‌مانند.

کیان‌پور ادامه داد: حداقل نصاب رأی در این طرح ۱۰ درصد در نظر گرفته شده، اما اگر کسی درصد بیشتر آراء در حوزه‌های فرعی را کسب کند، اما نتواند رأی حداکثری استان را به دست آورد شانس کمی برای انتخاب شدن دارند، لذا حوزه‌های فرعی ناامید و شرایط به هم می‌خورد بنابراین امکان ورود افراد وابسته به گروه‌های خاص و احزاب افزایش می‌یابد.

عضو کمیسیون عمران مجلس دهم گفت: توسعه مناطق محروم اصولا به همت نمایندگان مناطق کم برخوردار دنبال می‌شود، لذا با استانی شدن این روند با مشکل روبه‌رو می‌شود، از سوی دیگر تمرکز و رسیدگی به مسائل فرعی کند می‌شود.

در ادامه جلسه بررسی کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات عبدالله رضیان نماینده مردم قائمشهر در مجلس در موافقت با کلیات این طرح گفت: از مهمترین محور‌های این طرح که مورد مناقشه قرار گرفته، بحث استانی شدن انتخابات است که مخالفان و موافقان نقطه نظرات متفاوتی دارند.

نماینده مردم قائمشهر در مجلس با اشاره به اینکه در طول سال‌های پس انقلاب به دلیل ارتباط نزدیک میان مردم و حاکمیت و مردم و مجلس، چالش‌های زیادی در نحوه و نوع انتخاب نماینده مجلس داشتیم، افزود: در جهت ارتقا و بالا رفتن کارکرد مجلس، افزایش ظرفیت مجلس، حل مشکلاتی که نماینده در ارائه کارکرد مثبت داراست، ارتقای سطح دموکراسی، اعتباربخشیدن به فرهنگ سیاسی کشور و افزایش شأن نمایندگی لازم است، ناگزیر به تغییراتی هستیم، لذا استانی شدن انتخابات مجلس و افزایش مشارکت گروه‌های سیاسی و مردم در استان می‌تواند در تعیین نمایندگان پارلمان نقش بسزایی داشته باشد.

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: در گذشته این تغییرات در پایان هر دوره مجلس مطرح می‌شد و شائبه آن را به وجود می‌آورد که نمایندگان به دنبال حل مشکل خود هستند، ولی اکنون در زمان مناسبی مطرح شده است.

وی با بیان اینکه در طول ۳ دهه اخیر محور بسیاری از مشکلات، منطقه‌ای و محلی بوده است، ادامه داد: در حال حاضر مشکلات اقتصادی کشور و روابط با کشور‌های دنیا از مهمترین چالش‌های کشور است، لذا باید کلان نگری داشته باشیم و نمایندگان از شأنیت و وزانت بیشتر و بهتر برخوردار باشند.

رضیان با بیان اینکه نمایندگان اکنون فرمانبر افرادی خاص در حوزه انتخابیه هستند، تصویب این طرح را موجب از بین رفتن حاشیه‌های انتخابات مجلس همچون خرید رأی و شائبه تقلب عنوان کرد.

در ادامه غلامرضا کاتب نماینده مردم گرمسار در مجلس به عنوان دیگر موافق کلیات این طرح بیان کرد: سابقه این طرح به مجلس هفتم برمی‎گردد که با سه نگاه در پیش گرفته شد؛ ارتقا و کارآمدی شورا‌های شهر و روستا، شکل‌گیری و تقویت احزاب و نیز تقویت و ارتقا و افزایش قدرت مجلس شورای اسلامی، امروز راهی نداریم جز آنکه تفکر و نگاه ملی را در کشور نهادینه کنیم، در نتیجه کانون تصمیم گیری نظام که مجلس است، باید به یک مرکز تفکر ملی تبدیل شود، لذا باید نگاه بخشی، قومی و قبیله‌ای از درون این نهاد برچیده شود.

وی با بیان اینکه امروز نمایندگان در مسائل اجرایی کوچک حوزه انتخابیه به دلیل مطالبات مردم مداخله می‌کنند، گفت: تداوم این رویه موجب انتقاد مجریان دستگاه‌های اجرایی و غافل شدن نمایندگان از ماموریت اصلی خود خواهند شد، این طرح باعث کاهش اختلافات شهرستانی، قومی و قبیله‌ای و تقویت جامعه اقلیت‌ها می‌شود.

سیدعلی ادیانی نماینده مردم قائمشهر در مجلس هم در موافقت با این طرح گفت: طرح اصلاح قانون انتخابات مطابق قانون اساسی و اصل ۶۴ است که به مجلس اجازه می‌دهد، حوزه انتخابیه و محدوده آن را تعیین کند.

نماینده مردم قائمشهر در مجلس با تاکید بر اینکه ما نباید مروج استناندارد‌های دو گانه در کشور باشیم، افزود: هم اینکه در برخی استان‌ها انتخابات به صورت استانی یا شبه استانی برگزار می‌شود و ارتقای سطح مجلس و تقویت شایسته گزینی، دوری از حرکات پوپولیستی در انتخابات، تقویت احزاب و تشکل‌های مردمی، کاهش گمان تقلب و خرید و فروش آرا، کاهش هزینه‌های سیاسی برای دستگاه‌های نظارتی، کاهش هزینه امنیتی و دعوا‌های بین شهری، کمرنگ شدن روابط قبیله ای، فامیلی و تعلقات شهری، تقویت پشتوانه آرای مردمی و حفظ سهمیه حوزه انتخابیه موجود در شهرستان‌ها از مزیت‌های طرح اصلاح قانون انتخابات است که در این طرح مورد تاکید است.

انتهای پیام/

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *