جمعه 10 فروردین 1403 - Friday 29 March 2024

موزه آب در قزوین راه اندازی می شود

موزه آب در قزوین راه اندازی می شود

قزوین-مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین گفت: موزه آب استان قزوین به منظور آشنایی عموم مردم با گنجینه های ارزشمند آبی در قزوین راه اندازی می شود.

به گزارش  مهر به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین یدالله ملکی اظهار کرد: استان قزوین با داشتن گذشته‌ای غنی و ارزشمند در زمینه منابع آبی از جمله قنات، سازه‌های آبی، طومارهای تقسیم و توزیع آب، آب انبارهای تاریخی، اسناد آبی از یک ظرفیت و پشتوانه غنی برخوردار است که می‌توانیم این داشته‌ها را گردآوری کرده و برای استفاده گردشگران و محققان در معرض دید قرار دهیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین اضافه کرد: قزوین از نظر منابع آبی یک گنجینه است و اگر بتوانیم اسناد آب منطقه‌ای با ۶۰ سال سابقه را جمع آوری کنیم و در اختیار کارشناسان، محققان و دانشجویان قرار دهیم بدون تردید با استقبال جمعی روبرو خواهد شد.

ملکی یادآور شد: برای راه اندازی گنجینه آب استان با مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان جلساتی برگزار شده و برای انتخاب مکان ابتدا «آب انبار سردار» پیشنهاد شد که هرچند این مکان از نظر تاریخی و سنخیت بسیار مناسب بود اما با رویکردی که داریم و حجم اشیا و ماکت‌هایی که در مقدمات کار به عنوان طرح اولیه در نظر داریم این مکان بسیار محدود بود و نمی‌توانست خواسته‌های ما را تأمین کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین بیان کرد: در این راستا با شهردار سابق قزوین مذاکراتی شد تا در بوستان ملی باراجین که قابلیت جذب گردشگر هم دارد این موزه راه اندازی شود.

وی اذعان کرد: خوشبختانه با این درخواست موافقت شده و شهردار جدید نیز با آن هماهنگ است و ما از طریق گنجینه ملی آب پیگیر هستیم تا بتوانیم اعتبارات مناسبی را از تهران و قزوین برای این اجرای کار تأمین کنیم.

این مسئول در خصوص ویژگی‌های موزه آب گفت: استفاده از ماکت سازه‌های آبی، قنوات، ابزارهای اندازه گیری آب، شبیه سازی نحوه تقسیم آب در گذشته و امروز، عکس و ماکت‌هایی از پروژه‌های آبی اجرا شده و در دست ساخت، ابزار حفر قنات و چاه، ماکت آب انبارها و بندهای انحرافی، ادوات کشاورزی، اسناد و مدارک مرتبط با فعالیت‌های آبی از بخش‌های مختلف این موزه ارزشمند آبی خواهد بود.

ملکی تبیین کرد: با راه اندازی موزه آب در تلاشیم تا مردم و کارشناسان بتوانند ضمن آشنایی با تاریخچه آبی استان از مشاهدات و آموخته‌های خود در فعالیت‌های تحقیقی نیز بهره لازم را ببرند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین با اشاره به آثار تاریخی در حوزه منابع آبی استان بیان کرد: استان قزوین در گذشته حدود ۸۰۰ رشته قنات داشته که در حال حاضر این تعداد به دلیل خشکسالی به ۲۰۰ رشته قنات کاهش یافته و سایر آنها از چرخه خارج شده است.

مهندس ملکی در این خصوص ادامه داد: در گذشته یک قنات منحصر به فرد به نام «فضلعلی خان» در تاکستان احداث شده که به صورت آجرکاری می‌باشد و در حال حاضر نیز مدارک آن برای ثبت ملی در حال آماده شدن است. وی افزود: این قنات تاریخی در زیر رودخانه ابهر رود حفاری شده و در گذشته آب گل آلود رودخانه را تصفیه می کرده است و امروز این قنات با کارکرد منحصر به فرد خود می‌تواند به عنوان یک موضوع مطالعاتی مورد توجه کارشناسان حوزه منابع آبی قرار گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین بیان کرد: استان قزوین در گذشته حدود ۸۰۰ رشته قنات داشته که در حال حاضر این تعداد به دلیل خشکسالی به ۲۰۰ رشته قنات کاهش یافته و بقیه از چرخه خارج شده است.

وی در خصوص احیا برخی قنوات در استان گفت: در داخل دشت قزوین به نظر می‌رسد قناتی با قابلیت احیا مجدد نداشته باشیم اما در دامنه‌ها و ارتفاعات امکان احیای قنوات وجود دارد چون آنها به منابع زیرزمینی ارتباط ندارد و حیاتشان در رابطه با بارش است و در فصل بارندگی پرآب و در خشکسالی، کم آب و یا بی آب می‌شوند.

مهندس ملکی در پایان اظهار امیدواری کرد با راه اندازی موزه آب در استان قزوین ضمن ایجاد یک ظرفیت گردشگری جذاب در استان بستر آشنایی دانش آموزان، دانشجویان، محققان، کارشناسان، گردشگران داخلی و خارجی و عموم مردم با گنجینه‌های تاریخی و ارزشمند آبی استان و کشور مهیا شود.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *