دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 - Monday 29 April 2024

مؤسسه سیپری: زرادخانه‌های اتمی چین رو به افزایش است

مؤسسه سیپری: زرادخانه‌های اتمی چین رو به افزایش است

مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم گزارش کرده است که با تشدید تنش‌ها در جهان، چین بعنوان یک قدرت جهانی در حال توسعه زرادخانه‌های اتمی خود است.

به گزارش فارس، موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم امروز (دوشنبه) اعلام کرد که با تشدید تنش‌های ژئوپلتیکی در سطح جهان شماری از کشورها از جمله چین سال گذشته زرادخانه‌های اتمی خود را افزایش دادند و دیگر قدرت‌های اتمی نیز به مدرن‌سازی زرادخانه‌های اتمی خود ادامه دادند.

«دن اسمیت» مدیر موسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (SIPRI) به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما به پایان یک دوره طولانی کاهش تعداد سلاح‌های هسته‌ای در سراسر جهان نزدیک می‌شویم و شاید به این نقطه رسیده باشیم».

بنا به گفته مدیر مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم، مجموع تعداد کلاهک‌های هسته‌ای 9 قدرت اتمی جهان یعنی بریتانیا، چین، فرانسه،هند، رژیم صهیونیستی، کره شمالی، پاکستان، روسیه و ایالات متحده از 12 هزار و 710 کلاهک اتمی در آغاز سال 2022 به 12 هزار و 512 کلاهک در آغاز سال 2023 کاهش یافت که از این تعداد 9 هزار و 576 کلاهک «برای استفاده احتمالی در انبارهای نظامی» است که 86 کلاهک بیش از یک سال قبل بوده است.

سیپری بین ذخایر موجود کشورها برای استفاده و کل موجودی آن‌ها که شامل کلاهک‌های قدیمی‌تر نیز می‌شود و قرار است برچیده شود، تمایز قایل است.

این گزارش می‌افزاید: «ذخایر، کلاهک‌های هسته‌ای قابل استفاده است و این تعداد در حال افزایش است» که البته این ذخایر در دهه 1980، بیش از 70 هزار کلاهک اتمی بوده است.

این مؤسسه تحقیقاتی سوئدی ادامه داد که عمده این افزایش از سوی چین بود که ذخایر خود را از 350 به 410 کلاهک افزایش داد. هند، پاکستان و کره شمالی نیز ذخایر خود را افزایش دادند و روسیه نیز تاحدی این ذخایر را از 4 هزار و 477 کلاهک به 4 هزار و 489 کلاهک افزایش داد و باقی قدرت‌های هسته‌ای اندازه ذخایر قبلی خود را حفظ کردند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که روسیه و ایالات متحده با یکدیگر تقریباً 90 درصد از تمامی ذخایر تسلیحات اتمی جهان را تشکیل می دهند.

اسمیت در این خصوص توضیح داد: «تصویر بزرگ‌تر این است که بیش از 30 سال زمان برده است که تعداد کلاهک‌های هسته‌ای کاهش یابد و هم‌اکنون شاهد هستیم که این فرایند در حال حاضر رو به پایان رسیده است».

محققان SIPRI بر این باورند که تلاش‌های دیپلماتیک برای کنترل تسلیحات اتمی و خلع سلاح پس از جنگ اوکراین با شکست مواجه شده است. به عنوان مثال، ایالات متحده، «گفت‌وگوهای دوجانبه ثبات راهبردی» با روسیه را در پی جنگ اوکراین به حالت تعلیق درآورد.

در ماه فوریه، مسکو اعلام کرد که مشاکرت در پیمان 2010 اقدامات برای کاهش بیشتر و محدود کردن تسلیحات تهاجمی راهبردی (استارت نو) را به حالت تعلیق درمی‌آورد.

با این‌حال، اسمیت می‌گوید که افزایش ذخایر کلاهک هسته‌ای با جنگ اوکراین قابل توضیح نیست زیرا تولید وتوسعه کلاهک‌های جدید نیازمند زمان بیشتری است و این‌که بخش عمده‌ای از افزایش ذخایر در بین کشورهایی بوده است که به طور مستقیم تحت تأثیر این جنگ قرار نگرفته اند.

طبق گفته مؤسسه سیپری، در سال گذشته، با رشد اقتصادی و نفوذ چین، این کشور سرمایه‌گذاری زیادی در تمامی بخش‌های نظامی کرده است.

اسمیت در پایان این‌گونه توضیح داد: «آن‌چه شاهد هستیم این است که چین به عنوان یک قدرت جهانی در حال پیشرفت است، این واقعیت زمان ما است».

این گزارش در حالی منتشر شده است که چندی پیش، یک دستیار وزیر دفاع آمریکا با اشاره به توسعه فزاینده تواناییهای اتمی چین و کره شمالی تاکید کرد که واشنگتن برای توسعه زراد خانه اتمی خود در برابر این اقدامات تحت فشار قرار دارد.

ایالات متحده در ماههای اخیر علی‌رغم هشدارهای پکن، اقدامات تحریک آمیز در تایوان را تشدید کرده است و مقام‌های این کشور با سفر به جزیره تایوان و همچنین عرضه تسلیحات به این جزیره، مقام‌های این کشور را ترغیب به جدایی از چین می‌کنند که این جزیره را بخشی از قلمرو خود می‌داند.

پایان پیام/م

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *