یکشنبه 23 اردیبهشت 1403 - Sunday 12 May 2024

کسانی که می‌خواهند ماهی قرمز شب عید بخرند، بخوانند

کسانی که می‌خواهند ماهی قرمز شب عید بخرند، بخوانند
با نزدیک شدن به ایام عید و خرید بعضی از اقلام متناسب با آیین کهن ایرانی من جمله ماهی قرمز، این سؤال مطرح است که با توجه به شیوع کرونا (corona) در ایران آیا خرید ماهی قرمز میتواند منشأ آلودگی این ویروس باشد یا نه؟

در آستانه سال نو هستیم، ایامی که هرچند این روزها تحت‌تأثیر ویروس کرونا از تب و تاب افتاده و خیلی از بازارها را بی رمق کرده است ولی در دل خیلی از ایرانی ها هنوز شوق آغاز فصل بهار و چیدن سفره هفت سین در کنار خانواده وجود دارد.

چیدن سفره هفت سین سنت دیرینه ایرانیان است و هرکجای دنیا که باشند برای آن ها نوروز و رسم و رسوم عید از جایگاه و اهمیت ویژه ای بهره مند است و تلاش می کنند تا حد ممکن حتی مختصر و کوچک به آن پایبند باشند و رسوم را به جا آورند.

در سفره هفت سین ایرانی علاوه بر سنجد، سمنو، سرکه، سیر (garlic)، سماق، سکه، سیب، و در نهایت سبزه، ماهی قرمز هم از دیرباز راه خود را باز کرده است و به گفته بعضی مورخان نماد جریان زندگی و سرزندگی است.

بر سر اینکه ماهی قرمز یا ماهی گلی، در هفت سین باشد یا نه، مردم آنرا خریداری کنند یا نه، مناقشاتی بسیاری میان بعضی افراد وفعالان محیط زیست وجود دارد؛ به طوریکه برخی افراد معتقد هستند بطور کل نباید آن ها را خرید زیرا به علت نگهداری نامطلوب پس از چند روز تلف میشوند و از طرفی ناقل بیماری نیز هستند. بعضی دیگر معتقد هستند زیستگاه اصلی ماهی قرمز شرق آسیا از کشور چین و ژاپن است و اینگونه برای محیط زیست کشور غیربومی بوده و به تنوع زیستی و گونه های بومی آسیب می زند و یا مردم بطور کل ماهی قرمز نخرند یا چنانچه خریداری کردند درآبهای آزاد رهاسازی نکنند. باوجود این اما برخی افراد علاقه فراوانی به ماهی قرمز دارند و معتقدند این ماهی باید پای سفره هفت سینشان باشد.

اخیرا اما موضوعی در فضای مجازی مطرح شد که چون ماهی های قرمز وارداتی از کشور چین هستند و این کشور هم مبداء شیوع ویروس کروناست پس ممکن است ماهیان نیز ناقل ویروس کرونا باشند. موضوعی که افکار عمومی را بخود جلب و بسیاری را نگران کرد که حالا باید ماهی قرمز بخرند یا نه؟.

در این راستا علیرضا رحمانی- رئیس گروه ماهیان زینتی و سایر آبزیان سازمان شیلات ایران ضمن رد این شایعات و با بیان اینکه ماهی قرمز کاملاً تولید داخل است در گفتگو با ایسنا بیان کرد:اخیرا در فضای مجازی شایعاتی پخش شده است که ماهی قرمز می تواند ناقل ویروس کرونا (corona) باشد که این موضوع را قویا تکذیب می کنیم. چون سازمان دامپزشکی بعنوان متولی بهداشت و بیماری های حیوانات، با شیوع ویروس کرونا واردات هرنوع ماهی زینتی به کشور را از چین ممنوع کرده است. اگر هم نیازی به واردات باشد از کشورهای دیگر چون مالزی و سنگاپور و…این واردات انجام می شود و کنترل دقیقی روی آن ها انجام شده و در صورت مشاهده بیماری از وارد شدن آن ها به کشور جلوگیری می شود.

رحمانی با تأکید براینکه خود ماهی قرمز ناقل ویروس کرونا به انسان نیست، اظهار کرد:این اطمینان را به مردم می دهیم که ماهی قرمز هیچ مشکلی از نظر بیماری ندارد، اما بایستی حتماً در جابجایی و حمل آن نکات بهداشتی هم توسط فروشنده و هم به وسیله خریدار رعایت شود.

رئیس گروه ماهیان زینتی و دیگر آبزیان سازمان شیلات ایران با بیان این که ماهی قرمز بیش از ۸۰ سال است که وارد کشور شده و به عبارتی دیگر بومی کشور است، خاطرنشان کرد :ماهی قرمز شب عید به هیچ وجه از خارج از کشور وارد نمی شود. تمامی این ماهی ها تولید داخل هستند و در بعضی استان های کشور مانند گیلان، قزوین، البرز و تهران تولید می شوند.

او با بیان این که در سال بالغ بر ۲۵۰ میلیون قطعه ماهی زینتی در کشور تولید میشود، بیان کرد :بیش از ۸۰ درصد این ماهیان زینتی در درون کشور تولید و کمتر از ۲۰ درصد که آن هم گونه های خاصی هستند از سایر کشورها وارد می شوند. همچنین از این ۲۵۰ میلیون قطعه ماهی بخشی به کشورهای همسایه یعنی عراق، حاشیه جنوب خلیج فارس، افغانستان و ارمنستان هم صادر می شود.

ماهی قرمز را چگونه باید نگهداری کنیم؟

رئیس گروه ماهیان زینتی و سایر آبزیان سازمان شیلات ایران با بیان این که هر موجود زنده ای وضعیت نگهداری خاصی دارد که چنانچه این شرایط تامین نشود، مخاطراتی برای آن موجود زنده ایجاد خواهد شد، اذعان کرد:دمای آبی که بایستی ماهی قرمز در آن نگهداری شود باید دست کم ۲۰ تا حداکثر ۲۸ درجه سانتیگراد باشد. به طوریکه بایستی آب شرب معمولی ۲۴ تا ۴۸ ساعت در ظرف درباز باقی بماند تا کلر از آن خارج شده و سپس نسبت به تعویض آب تنگ ماهی مبادرت کرد.

او افزود :غذای ماهی هم باید بصورت غذای کنسانتره و مخصوص ماهیان گرم آبی از فروشگاه های معتبر تهیه شود، ضمن این که بایستی غذا بسیار ریز شود تا برای ماهی قابل استفاده باشد. همینطور سفارش می شود نان خشک، سبزی و کاهو و نظایرآن نیز به ماهی داده نشود و ترجیحا از همان غذای مخصوص ماهی استفاده شود و روزی یک یا دو روز یکبار نیز کفایت می کند.

منبع : ایسنا

مطالب مرتبط

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *